Wanneer moet je de airco bijvullen? Optimaal genieten van de airco in jouw auto. 30 maart 2023

Er gaat tegenwoordig geen nieuwe auto meer de showroom uit zonder airconditioning. Dat is fijn, want het klimaat in jouw auto speelt mee in het rijcomfort. Het is goed dat de airco goed onderhouden wordt en tijdig bijgevuld. Zeker het voorjaar zit de buitenlucht vol met pollen en pluisjes. Laat daarom je airco-installatie op tijd controleren, bijvullen en eventueel reinigen.

Hoe vaak moet je de airco bijvullen worden?

Airco onderhoud is van groot belang. De airco-installatie van jouw auto is niet onderhoudsvrij. Je airco verliest tot wel 10% koudemiddel per jaar. Als je airco na verloop van tijd te weinig koudemiddel bevat, kan dit slijtage veroorzaken. Een reparatie kan dan al snel meer dan €500 kosten. Bovendien zorgt een matig of slecht werkende airco voor een hoger brandstofverbruik. Laat daarom zeker jaarlijks een airco check uitvoeren om problemen te voorkomen. Dit doen we ook tijdens de winter- en zomerinspectie! En dit doen we ook gratis bij APK en onderhoud. Vaak is om het jaar bijvullen een goede maatstaf. Een complete airco service is meestal slechts één keer in de  vier jaar nodig.

Wat kost het om de airco bij te laten vullen?

Per type airco service zijn er verschillende kosten aan verbonden. Dit kan hier en daar verschillen per auto maar over het algemeen houden wij de volgende prijzen aan:

Airco reinigen standaard €35

Airco reinigen intensief €90

Interieurfilter vervangen €55

Luchtfilter vervangen €55

Aircoservice R134A (tot 250 gram) €140

Aircoservice R1234YF (tot 250 gram) €190

Voor vragen over actuele prijzen kun je ons altijd even bellen.

Contact opnemen

Zelf airco bijvullen

Voor sommig onderhoud aan je auto zoals lampjes vervangen of olie bijvullen kom je vaak zelf een heel eind. Toch gaat dit verhaal voor de airco bijvullen niet op. Het bijvullen van de airco moet worden uitgevoerd door een erkend bedrijf dat over de juiste kwalificaties en apparatuur beschikt om airco vulwerkzaamheden te mogen verrichten. 

Het is namelijk verplicht om de airco onder de juiste druk te vullen en bijvoorbeeld het leegmaken van de airco kan alleen door de airco vacuüm te trekken. Zo wordt voorkomen dat er schade wordt veroorzaakt aan de airco of dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Laat daarom het bijvullen van je auto airco over aan een erkend bedrijf dat de juiste kennis en apparatuur heeft om dit veilig en professioneel te doen. Zoals Blaak Automotive 😉

Het belang van goed werkende airconditioning

Een goed werkende airconditioning is onmisbaar. ’s Zomers krijgt u verkoelende frisse lucht binnen en in het najaar bent u sneller verlost van beslagen ramen. De werking van een airco vermindert echter als het systeem niet van tijd tot tijd wordt gereinigd en bijgevuld. En dat kan, behalve een vieze, muffe lucht, ook branderige ogen of verkoudheid tot gevolg hebben. Laat de airco van je auto daarom elk jaar inspecteren bij ons in de garage.

Tip: gebruik de airco het hele jaar door. Zet hem ook in de winter af en toe even aan. Dit houdt het systeem ‘fit’; de circulatie van het koelmiddel verzorgt namelijk ook de smering van de compressor. Zo voorkom je lekkages en daarmee onnodige reparatiekosten.

Rijden zonder niesbuien met een goede interieurfilter

Bij goed en regelmatig gebruik en onderhoud van de airco, zal hij uitstekend blijven werken en heeft u er jaren plezier van. Zorg daarom altijd voor een service moment van minimaal een keer per jaar.

U ziet ‘m nooit, maar hij doet belangrijk werk: het interieurluchtfilter of ‘pollenfilter’. Het filter zorgt voor zuivering van de buitenlucht die via het verwarmings- en ventilatiesysteem jouw auto binnenkomt. En draagt bij aan een zo prettig mogelijk rijcomfort voor jou en je inzittenden. Hooikoorts kan u lelijk hinderen en is achter het stuur gevaarlijk.

Het interieurfilter wordt standaard bij elke onderhoudsbeurt gecontroleerd en eventueel vervangen. Maar de airco-installatie omvat meer dan alleen het interieurfilter…

airco reinigen en bijvullen

Maak gebruik van onze speciale aircoservices:

Blaak Automotive biedt professionele aircoservices voor jouw auto. Kies uit onze verschillende aircoservice pakketten en zorg voor het juiste onderhoud van jouw airco. Zo blijft je airco in topconditie en kun je altijd genieten van koele lucht in je auto. Laat ons ervaren team van professionals jouw airco onderhouden en voorkom dure reparaties in de toekomst.

Aircocheck

Problemen met de auto airco, of twijfelt u of de airco nog goed werkt? Met onze Aircocheck weet u snel wat er aan de hand is. We raden aan om in ieder geval één keer paar jaar een aircocheck uit te laten voeren. Deze check is ook onderdeel van onze voordelige zomer en- wintercheck!

Airco reiniging

Met een airco reiniging reinigen wij de airco van bacteriën, gisten en schimmels. Ook zorgen we dat de airco weer een frisse geur achterlaat. In ons servicemenu maken we onderscheid tussen een standaard- en een intensieve airco reiniging.

Airco Servicebeurt (inclusief bijvullen)

Wij controleren en reinigen alle onderdelen van de airconditioning. Daarnaast vervangen wij, indien nodig, het interieurfilter voor een optimaal werkende airco. Je airco verliest gemiddeld 10% koudemiddel per jaar. Regelmatig laten bijvullen met airco-gas voorkomt problemen in het systeem en zorgt ervoor dat jouw airco goed blijft werken.

Aircosysteem met R1234yf

Misschien heb je het al gemerkt, maar er is een verschuiving gaande van R134a naar R1234yf als koudemiddel in airco’s. R134a is een F-gas is en draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Daarom is R1234yf geïntroduceerd – het is 335 keer minder schadelijk dan R134a en verdwijnt 400 keer sneller uit de atmosfeer. Een stuk beter voor het milieu dus. Het nadeel is wel dat we speciale apparatuur nodig hebben om met R1234yf te werken, en het is iets duurder dan R134a. Daarom zijn de kosten voor het bijvullen van je airco met R1234yf hoger dan bij een systeem met R134a. 

Is jouw airco toe aan een servicebeurt of servicecheck? Voorkom hoge kosten, wij helpen je graag!

HomeNieuwsWanneer moet je de airco bijvullen? Optimaal genieten van de airco in jouw auto.