Waar je op moet letten bij het maken van een proefrit: 12 mei 2022

Op zoek naar je volgende auto? Het maken van een proefrit kan dan niet uitblijven! Kies een auto uit onze voorraad en ervaar vrijblijvend hoe de auto voelt. Zo kom je er beter achter welke auto het beste bij jou past. In dit artikel geven we een aantal handige tips om jouw proefrit tot een succes te brengen.

Tips ter voorbereiding van de proefrit:

Ook bij een proefrit geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Maak voorafgaand aan de proefrit een afspraak via de website op bel ons op 0180-480082. Dan zorgen wij dat de auto vast buiten staat. Maak de proefrit overdag en bij goed daglicht. Zo kun je de auto goed bekijken. Denk ook na over het tijdstip van de rit: probeer de spits, en dus files, te vermijden. Zonde van de tijd als je alleen maar stilstaat. 

Tip 1: Koop je auto bij een dealer voor garantie en service

Bedenk van tevoren waar je een auto wilt kopen. Doe je dat bij een erkende dealer? Dan is de vraagprijs vaak iets hoger, maar je krijgt wel garantie en service. Een auto kopen van een particulier is vaak goedkoper, maar je hebt minder zekerheid over auto en de service. Bedenk wat voor jou meer van waarde is en controleer met wie je in zee gaat.

Staat jouw droomauto bij een autobedrijf te koop? Google dan naar ervaringen van andere klanten. Vind je niets? Geef het bedrijf dan het voordeel van de twijfel. Zie je vooral positieve ervaringen? Dan zit het waarschijnlijk wel goed. Vind je alleen maar slechte recensies? Dan kun je misschien beter verder zoeken. Hoe dan ook, het blijft natuurlijk lastig om vanachter je computer een compleet beeld te krijgen. Kom dus gezellig even langs!

Routebeschrijving

Tip 2: Neem iemand mee

Ken je iemand die verstand heeft van auto’s? Perfect, dan kun je hen vragen om mee te rijden tijdens de proefrit. Twee paar ogen en oren zien en horen meer dan één 😉

Tip 3: Stippel een route uit

Stippel van tevoren een route uit over verschillende soorten wegdek. Een stukje snelweg en voldoende rotondes is in ieder geval aan te raden. Probeer zowel binnen als buiten de bebouwde kom te rijden. Zo kun je precies zien hoe de auto reageert wanneer je bijvoorbeeld over een hobbelig wegdek rijdt.  

Vlak voor het rijden

Voordat je wegrijdt kun je al enkele belangrijke zaken testen. Stel onze collega’s zoveel mogelijk vragen en laat hen eventueel belangrijke opties demonstreren. 

Tip 4: Controleer zowel de binnen- als de buitenkant van de auto goed op eventuele schades en defecten. 

En schrijf deze van tevoren op. Laat de verkoper ook met je meelopen als jij alles vastlegt. Op die manier kun je achteraf niet verantwoordelijk worden gehouden voor schade die jij niet hebt veroorzaakt. 

Hoe staat het met de ruitenwissers en zijn de velgen en wieldoppen nog in goede staat? Check ook alle elektronica aan de binnenkant. Werkt de centrale vergrendeling en gaan de ramen soepel open en dicht? Lichten alle lampjes op het dashboard op wanneer je de auto start, en gaan ze vanzelf weer uit na een paar seconden? Het is belangrijk om hier kritisch naar te kijken. Bepaalde onderdelen zijn nu eenmaal erg kostbaar om te laten vervangen/repareren.

Tip 5: Check alle papieren en kijk of ze compleet zijn. 

Natuurlijk zorgen wij dat alle papieren netjes in orde zijn. Wanneer wij de auto inkopen letten wij hier natuurlijk ook altijd op. In ieder geval horen deze documenten aanwezig te zijn:

  • Kentekenbewijs / kentekencard: kijk of er iets bij ‘Bijzonderheden’ staat.
  • Tenaamstellingscode
  • Onderhoudsboekje (steeds vaker digitaal beschikbaar)

Vergelijk de huidige kilometerstand met de kilometerstand van de laatste beurt in het boekje. Zo zie je of de auto regelmatig naar de garage is geweest en wanneer de laatste beurt is geweest.

Tip 6: Voldoet de auto aan jouw comfort wensen?

Test eerst voor jezelf hoe soepel het in- en uitstappen gaat. Zijn je stoel, hoofdsteunen en gordels makkelijk verstelbaar? Ook is het belangrijk dat je comfortabel zit en genoeg beenruimte hebt. Heb je kinderen? Controleer dan direct even of er op de achterbank wel genoeg ruimte is voor een kinderzitje.   

Tip 7: Start met een koude motor

Als een motor startproblemen heeft kom je daar het beste achter als het motorblok nog koud is. Om dit te controleren is het verstandig om de proefrit met een koude motor te beginnen.

proefrit maken op de snelweg

Tips voor tijdens het maken van een proefrit

De eerste check zit erop? Rij dan voorzichtig weg. Komt de koppeling goed op en hoor je geen rare geluiden wanneer je de koppeling ingetrapt houdt? Voel ook tijdens het rijden of er geen andere dingen onnodig rammelen en/of trillen. Extra tip: zet de radio uit. Zo hoor je alles nog beter. 

Tip 8: Let op eventuele technische mankementen

  • Check of het stuur trillingsvrij is. Een trillend stuur betekent soms dat de voorwielen of achterwielen niet met elkaar in balans zijn. 
  • Trekt de auto op recht wegdek naar links of naar rechts? Dat heb je liever niet.
  • Is de motor warm? Probeer dan verwarming, ventilatie en airco. Probeer de (elektrisch bedienbare) ramen en de centrale vergrendeling ook uit
  • De versnellingsbak moet makkelijk schakelen. Dit voelt bij elke auto anders aan. 
  • Maak je een proefrit in een automaat, dan moet deze soepel op- en terugschakelen. 
  • Let op de schokbrekers. Korte oneffenheden in de weg moeten door de wielophanging geruisloos worden verwerkt. Stuiteren de wielen kort na een bijvoorbeeld een drempel, dan zijn de schokbrekers aan vervanging toe. 
  • De remmen test je door op recht wegdek een paar keer stevig te remmen. Een trillend stuur tijdens het remmen betekent kromme of versleten remschijven.
  • Test de handrem (op een heuveltje). 
  • Kijk hoe het parkeren gaat en vergeet het achteruit inparkeren niet. Heeft u genoeg overzicht? 
  • Controleer het profiel van de banden. Op de banden moet nog minimaal twee millimeter profiel zitten, liever iets meer.

Hoe lang duurt een auto proefrit?

Tip 9. Neem de tijd

Onthoud dat je best de tijd mag nemen voor een proefrit. Gemiddeld duurt een proefrit een half uur, maar langer is ook niet erg. Dit betekent natuurlijk niet dat je tijdens een proefrit heen en weer naar Duitsland moet rijden. Overleg van tevoren wel met de verkoper welk rondje je gaat maken en hoe lang je ongeveer weg bent. 

Hoe langer je proefrit duurt, hoe meer dingen je eventueel op kunnen vallen. Vergeet ook niet om even te keren op de weg, strakke bochten te maken en te kijken of het inparkeren soepel verloopt. Trap ook even flink op de rem.

Na de proefrit

Tip 10: wees eerlijk en stel vragen

Vertel onze verkopers eerlijk hoe het ging. Zijn er problemen of vielen bepaalde dingen tegen, vertel het ons dan vooral. Misschien is een andere auto dan een betere match. Vergeet ook niet te vragen naar gebreken en eerdere schades. 

Proefrit maken in Ridderkerk

Wil je graag een proefrit maken in een van onze auto’s? Vraag dan hieronder gemakkelijk een proefrit aan! Geef jouw voorkeursdatum op, en wij nemen contact met je op om de proefrit te bevestigen en een tijd af te spreken.

Plan een proefrit

hond die een proefrit maakt in een auto

Bekijk ook deze handige checklist van de ANWB 

HomeNieuwsWaar je op moet letten bij het maken van een proefrit: