Onze 10 tips voor zuinig rijden 24 februari 2023

Bespaar brandstof en geld met deze tips voor zuinig rijden en zuinige auto’s

Ben je op zoek naar manieren om brandstof (en daardoor geld) te besparen? Of misschien overweeg je een nieuwe auto, maar wil je een zuiniger alternatief vinden dat beter is voor het milieu? In deze blog gaan we dieper in op zuinig rijden en zuinige auto’s. 

We bespreken onder andere hoe je brandstof kunt besparen tijdens het rijden. Daarnaast delen we hoe je de zuinigheid van een auto kunt meten. Of je nu een doorgewinterde zuinige rijder bent of net begint met het verkennen van de wereld van zuinige auto’s, deze blog is voor jou. Lees verder om meer te weten te komen over hoe je geld kunt besparen en bij kunt dragen aan een schonere planeet.

10 tips voor zuinig rijden

Een van de belangrijkste aspecten van zuinig rijden is het besparen van brandstof tijdens het rijden. Hier zijn enkele tips om dit te bereiken:

  1. Houd je banden op de juiste spanning – Een te lage bandenspanning kan leiden tot meer weerstand en een hoger brandstofverbruik. Rondrijden met lage bandenspanning vraagt meer energie dan lekker harde banden. Daarmee kan de auto zuinig rijden en beter uitrollen. Het heeft nog meer goede eigenschappen, bijvoorbeeld doordat de banden minder slijten. Zorg er dus voor dat er altijd voldoende lucht in de banden zit. En controleer de bandenspanning regelmatig.
  2. Anticipeer op het verkeer – Rijd defensief en anticipeer op het verkeer. Zo voorkom je onnodig remmen en optrekken. Dit kan helpen om brandstof te besparen.
  3. Rem zo min mogelijk – Laat je auto in plaats daarvan uitrollen. Met veel remmen en optrekken verbruik je ook meer. Door verder vooruit te kijken en gas los te laten als je merkt dat het verkeer langzamer gaat rijden, hoef je minder af te remmen.
  4. Gebruik cruise control – het gebruik van cruise control kan helpen om een constante snelheid te behouden, wat brandstof kan besparen op lange ritten. 
  5. Rijd niet te hard – Een constante snelheid rijden betekent minder remmen en minder gas geven. En dat is zuiniger rijden. Houd je aan de maximum snelheid: Hoe sneller je rijdt, hoe meer brandstof je verbruikt. 
  6. Vermijd onnodig stationair draaien: Als je stilstaat met de motor draaiende, verbruikt je auto brandstof zonder dat je er iets voor terugkrijgt. Zet de motor uit als je langer dan een minuut stilstaat.
  7. Schakel op tijd: Schakel op tijd naar een hogere versnelling om het toerental van je motor te verlagen en brandstof te besparen. Laat de motor niet onnodig hoog toeren: Als je versnelt, laat de motor niet onnodig hoog toeren. Schakel op tijd naar een hogere versnelling.
  8. Gebruik de airconditioning verstandig: Gebruik de airconditioning alleen wanneer het echt nodig is om brandstof te besparen. Hetzelfde geldt voor achterruitverwarming en andere elektronica in de auto.
  9. Vermijd overbodig gewicht: Hoe meer gewicht je auto meeneemt, hoe meer brandstof hij verbruikt. Haal overbodige spullen uit je auto, zoals dakdragers en onnodige bagage. Dit kan echt een verschil maken in brandstofverbruik.
  10. Koop een zuinige auto: Voor de hand liggend: koop een zuinige auto. Denk aan een Suzuki Swift, Toyota Prius of de Hyundai Ioniq. Grote auto’s zijn vaak grootverbruikers en kosten meer in wegenbelasting, verzekering en onderhoud. 

tips brandstof besparen

Hoeveel benzine verbruik je per kilometer: brandstofverbruik berekenen

Het brandstofverbruik van een auto is een belangrijke factor bij het bepalen van de totale kosten van het bezitten en gebruiken van een voertuig. Het is ook een belangrijke factor bij het bepalen van de impact van het voertuig op het milieu. Het is daarom handig om te weten hoe je het brandstofverbruik van een auto kunt meten en berekenen.

Om het brandstofverbruik van een auto te meten, moet je allereerst weten hoeveel brandstof er verbruikt wordt. Dit kun je op twee manieren doen: je kunt het aflezen op het dashboard of je kunt het handmatig meten.

Dashboard: Moderne auto’s hebben meestal een dashboard met daarin een brandstofmeter. Hierop kun je aflezen hoeveel brandstof er nog in de tank zit. Vaak is dit aangegeven in liters of gallons. Om het brandstofverbruik per kilometer te berekenen, moet je de afgelegde afstand delen door het aantal verbruikte liters of gallons.

Handmatig: Je kunt het brandstofverbruik ook handmatig meten. Hierbij moet je de tank helemaal volgooien en vervolgens de afstand meten die je hebt afgelegd voordat je weer moet tanken. Door de hoeveelheid brandstof die je hebt getankt te delen door de afgelegde afstand, kun je het brandstofverbruik per kilometer berekenen.

Een kanttekening hierin is dat veel verschillende factoren invloed hebben op je verbruik. Een zwaar beladen auto met 5 personen en de airco aan zal sneller door dezelfde tank brandstof heen gaan dan wanneer je alleen rijdt.  Test hier hoe zuinig jij rijdt!

Waarom een zuinige auto kopen?

Zuinige auto’s hebben verschillende voordelen ten opzichte van minder zuinige auto’s. Allereerst zorgen ze voor een lagere CO2-uitstoot en dragen ze dus bij aan een beter milieu en verminderde klimaatverandering. Daarnaast besparen zuinige auto’s op brandstofkosten, wat zowel goed is voor de portemonnee als voor de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Zuinige auto’s hebben vaak ook lagere onderhoudskosten en zijn minder belastend voor het wegennet. Ten slotte bieden veel zuinige auto’s een betere rijervaring en meer technologische innovaties dan minder zuinige auto’s.

 Er zijn verschillende types zuinige auto’s beschikbaar op de markt, waarvan de meest populaire hybride, elektrische en waterstofauto’s zijn. Hybride auto’s combineren een verbrandingsmotor met een elektromotor, waardoor ze zowel op benzine als elektriciteit kunnen rijden. Dit zorgt voor een lager brandstofverbruik en minder CO2-uitstoot. Elektrische auto’s zijn volledig elektrisch aangedreven en stoten geen CO2 uit. Ze zijn duurder in aanschaf, maar besparen aanzienlijk op brandstofkosten en hebben minder onderhoud nodig. Waterstofauto’s rijden op waterstof en stoten alleen waterdamp uit, waardoor ze de schoonste optie zijn. Het nadeel is dat er nog weinig waterstof-tankstations beschikbaar zijn en dat de productie van waterstof energie-intensief is.

Welke zuinige auto past bij jou?

Zou je graag zuiniger rijden maar weet je niet goed welke zuinige auto aansluit bij jouw wensen? We gaan graag met je in gesprek om te ontdekken welke type auto bij jou past.

Contact opnemen
HomeNieuwsOnze 10 tips voor zuinig rijden