Terugblik op het jaar 2023 14 december 2023

Het Automotive Jaaroverzicht 2023 en Vooruitblik op 2024: Trends en Ontwikkelingen

Het jaar 2023 bracht een golf van innovatie en verandering in de automotivebranche. Terwijl elektrificatie en connectiviteit de afgelopen jaren al grote trends waren, versnelden ze in 2023 nog verder, samen met andere opkomende ontwikkelingen. We hebben bij Blaak Automotive een lijst gemaakt met de meest opvallende trends en ontwikkelingen en ze voor je op een rijtje gezet in deze blog. Zo gaan we samen voorbereid 2024 in!

Elektrificatie in de Overdrive

Een van de meest opvallende trends in 2023 was de voortdurende verschuiving naar elektrische voertuigen (EV’s). Zowel gevestigde autofabrikanten als nieuwkomers introduceerden geavanceerde modellen met steeds grotere, indrukwekkende actieradiussen en snellere laadcapaciteiten. We kenne natuurlijk allemaal het merk Tesla, een merk wat baanbrekend was toen het voor het eerst werd geïntroduceerd. Nu heeft bijna elk automerk een elektrische variant en wij verwachten dat deze ontwikkeling zich door zal trekken naar de toekomst. De adoptie van EV’s werd gestimuleerd door strengere emissienormen en groeiende milieubewustheid bij consumenten en overheden. In Nederland kenden we het systeem van de 0% bijtelling op elektrische voertuigen, helaas is dit door de overheid alweer afgeschaft. Ook is het klimaat in Nederland een onderwerp wat bij de meeste mensen hoog op de agenda staat, en ook de overheid lijkt steeds meer aandacht te hebben voor het milieu.

De Opkomst van Zelfrijdende Technologieën

Zelfrijdende voertuigen bleven in 2023 een hot topic. Hoewel volledig autonome voertuigen nog niet de norm zijn, hebben geavanceerde rijhulpsystemen zoals adaptive cruise control en lane-keep assist hun weg gevonden naar veel nieuwe modellen. Zo kwamen er artikelen voorbij waarin werd beschreven hoe sommigen bestuurders slapend achter het stuur vandaan werden gehaald, omdat hun auto het werk toch wel deed. De race naar volledige autonomie zorgde voor intensieve ontwikkelingen in AI, sensortechnologie en infrastructuur. Het is wel de vraag of het wenselijk is om volledig autonome auto’s op de weg te hebben. Vooralsnog brengt het te veel veiligheidsrisico’s met zich mee.

Connectiviteit en Digitalisering

2023 markeerde een opmerkelijke toename van connectiviteit in auto’s. Voertuigen worden nu steeds meer verbonden met elkaar en met de infrastructuur om een naadloze en efficiënte rijervaring te bieden. Van geavanceerde infotainmentsystemen tot real-time verkeersinformatie, de integratie van digitale technologieën zorgt voor een revolutie in hoe we ons verplaatsen. Een auto is in 2023 écht een computer en biedt daarom ook enorm veel oplossingen op het gebied van entertainment en andere handige snufjes die handig zijn tijdens  het besturen van een auto.

De Opkomst van Mobility as a Service (MaaS)

Naarmate stedelijke gebieden groeien en de behoefte aan duurzame mobiliteit toeneemt, kende Mobility as a Service (MaaS) een exponentiële groei in 2023. Mobiliteit is aan het transformeren en Mobility as a Service speelt hierin een centrale rol. MaaS staat voor een revolutie in hoe we ons verplaatsen, waarbij het niet langer draait om het bezitten van een voertuig, maar om toegang tot diverse vervoersmiddelen via één geïntegreerd platform. MaaS omvat een breed scala aan transportdiensten die naadloos worden gecombineerd via een app of platform. Dit omvat niet alleen traditionele opties zoals bussen, treinen en taxi’s, maar ook deelauto’s, fiets- en scooterdelen en zelfs ritdelen met andere gebruikers. Het doel is een allesomvattende mobiliteitservaring te bieden die flexibel, efficiënt en duurzaam is. Het succes van MaaS hangt sterk samen met geavanceerde technologieën. Apps en platforms gebruiken algoritmen en gegevensanalyse om reispatronen te begrijpen en aanbevelingen te doen die passen bij de behoeften van gebruikers. Real-time informatie over beschikbare vervoersopties, verkeersupdates en prijzen zorgt voor een naadloze ervaring.

Duurzaamheid en Circulaire Economie

2023 stond ook in het teken van duurzaamheid en de circulaire economie in de automotivebranche. Fabrikanten introduceerden steeds meer gerecyclede materialen in hun voertuigen en implementeerden productieprocessen met een lagere ecologische voetafdruk. De focus op het verminderen van afval en het hergebruiken van grondstoffen werd een belangrijk speerpunt.

Veranderingen in Toeleveringsketens

De toenemende nadruk op duurzaamheid bracht veranderingen in toeleveringsketens met zich mee. Fabrikanten begonnen meer samen te werken met lokale leveranciers en onderzochten mogelijkheden om de CO2-uitstoot in de gehele toeleveringsketen te verminderen.

Voorspellingen voor 2024

Bij Blaak Automotive kijken we graag vooruit. Daarom laten we ons licht alvast even schijnen op het jaar 2024, waarin we weer veel veranderingen verwachten op het gebied van Automotive en mobiliteit. Helaas hebben wij ook geen glazen bol, dus dit zijn puur voorspellingen!

Verdere Groei van Elektrificatie

In 2024 zullen we waarschijnlijk een nog snellere groei zien van elektrische voertuigen. Verbeteringen in batterijtechnologie zullen leiden tot grotere actieradiussen en kortere laadtijden, wat de acceptatie van EV’s nog verder zal vergroten.

Evolutie van Zelfrijdende Technologieën

Het komende jaar zal zich ook richten op verdere ontwikkelingen in zelfrijdende technologieën. Hoewel volledige autonomie mogelijk nog niet wijdverspreid zal zijn, zullen geavanceerde rijhulpsystemen steeds geavanceerder en alomtegenwoordiger worden in nieuwe voertuigen.

Opkomst van Innovatieve Mobiliteitsoplossingen

2024 zal getuige zijn van een groeiende integratie van innovatieve mobiliteitsoplossingen. De combinatie van deelauto’s, openbaar vervoer, fiets- en scooterdelen zal nog naadlozer worden, waarbij MaaS-platforms een essentieel onderdeel worden van hoe mensen zich verplaatsen.

Versnelling van Duurzaamheid

Duurzaamheid zal ook in 2024 hoog op de agenda staan. Fabrikanten zullen blijven innoveren op het gebied van recyclage en het verminderen van de ecologische impact van hun productieprocessen. Er zal een grotere focus zijn op het creëren van gesloten kringlopen voor materialen.

Conclusie

Het automotive landschap heeft in 2023 grote stappen gezet op het gebied van elektrificatie, connectiviteit, duurzaamheid en zelfrijdende technologieën. Terwijl we naar 2024 kijken, belooft de industrie verdere evolutie en innovatie, gedreven door de voortdurende vraag naar milieuvriendelijke en efficiënte mobiliteitsoplossingen.

HomeNieuwsTerugblik op het jaar 2023