April = bandenmaand: alles wat je moet weten 13 april 2023
April doet wat ‘ie wil. Vaak is het een maand van pieken en dalen. Het kan gemakkelijk de 20 graden aantikken, maar zeker aan het begin van de maand kan het ‘s nachts ook gerust nog vriezen. Toch wordt april vaak gezien als de maand van de switch van zomerbanden naar winterbanden (als je geen all seasons hebt natuurlijk). In dit artikel hebben we het over wanneer je het beste je banden kunt wisselen, vertellen we over profieldiepte en bandenspanning en nog veel meer.
Wat is het beste moment om je banden te wisselen?
Dit is natuurlijk afhankelijk van een hoop factoren. Één warme dag in februari betekent niet meteen dat het tijd is om de zomerbanden uit de opslag te halen.
Temperatuur overdag en ‘s nachts boven de 7 graden
Wissel naar zomerbanden als de temperatuur overdag en in de nacht ruim boven de zeven graden Celsius is. Zomerbanden bieden dan meer voordelen. De samenstelling van het rubber is anders en ook het profiel. Bij hoge snelheden ligt de auto beter op de weg en heeft je auto betere grip op het wegdek en dat verkort de remweg aanzienlijk.
Winterbanden vooral nuttig bij winterse omstandigheden
Winterbanden bieden alleen extra grip, veiligheid, een kortere remweg en een optimaal rijcomfort bij winterse omstandigheden. Dat geldt niet meer boven de zeven graden, dan zullen jouw winterbanden snel slijten!
Snelle slijtage boven de 15 graden
Let op: De conditie van jouw winterbanden gaan extra snel achteruit bij een temperatuur boven de 15 graden C! Wacht dus niet te lang met het wisselen naar zomerbanden. Beter voor je autobanden en je portemonnee.
Versleten banden en nieuwe banden nodig?
Overweeg je de aanschaf van nieuwe banden? Wij kennen jouw type auto en geven het beste advies tegen een scherpe prijs.
Heb je maar één set velgen? Koop dan banden op velg. Het wisselen van complete wielen is een stuk goedkoper dan losse banden. Het vergt natuurlijk meer arbeid om de banden over te zetten op andere velgen. Daar komt het balanceren en het voorzien van een nieuw ventiel nog bovenop. Banden op velg zijn in aanschaf iets duurder, maar dat is met een paar wissels snel terug verdiend.
En heb je opslag nodig voor je banden? Ook dat kan bij Blaak Automotive!
Kosten voor bandenwisselsBandenspanning controleren
Regelmatig de bandenspanning controleren zorgt ervoor dat je veilig de weg op gaat. Een te lage bandenspanning is slecht voor het brandstofverbruik, maar ook voor de wegligging. Uit elke band ontsnapt continu een beetje lucht. Daarom is het belangrijk om maandelijks jouw bandenspanning te controleren. Bovendien bespaar je op brandstofgebruik. Zo rijd je een stuk veiliger en verbruik je minder brandstof.
Zelf controleren en meten bandenspanning
- Zoek de aanbevolen bandenspanning op: De aanbevolen bandenspanning vind je in het instructieboekje van het voertuig of op een sticker aan de binnenkant van de bestuurdersdeur. Niet gevonden? Probeer het op internet. Bij moderne slimme bandenspanning apparaten wordt de spanning op basis van je kenteken weergegeven.
- Gebruik een bandenspanningsmeter: Rijd naar de dichtstbijzijnde bandenspanningsmeter, vaak te vinden bij een garage of een openbare centrale plek in je omgeving. Je kunt ook een bandenspanningsmeter aanschaffen bij een garage of een auto-onderdelenwinkel.
- Zorg voordat je begint dat de banden niet te warm zijn. Dit kan een vertekend beeld geven. Draai de dop van het ventiel: Het ventiel is de kleine metalen stift op de band waarop de luchtslang van de pomp wordt aangesloten. Draai de dop van het ventiel eraf.
- Lees de meter af: Lees de meter af en controleer de meting. Als de gemeten bandenspanning lager is dan de aanbevolen bandenspanning, moet de band worden opgepompt. Als de gemeten bandenspanning hoger is dan de aanbevolen bandenspanning, moet er lucht uit de band worden gelaten.
-
Herhaal het proces voor alle banden: Herhaal het proces voor alle vier de banden en zorg ervoor dat ze allemaal op de juiste spanning staan.
Gratis en slim je banden oppompen in Ridderkerk
Gratis en slim je banden oppompen: vanaf maart 2023 kan dat ook in Ridderkerk. Deze pompen zijn niet alleen gratis, maar ook slim: de pomp bepaalt met het kenteken van jouw auto de juiste bandenspanning.
Een initiatief van Band op Spanning: De Slimme Bandenpomp biedt automobilisten gemak bij het oppompen van autobanden. Hierdoor wordt het oppompen van banden laagdrempelig en gebeurt het goed, groen en duurzaam!
De bandenpompen zijn te vinden op het parkeerterrein bij Zwembad De Fakkel en op de parkeerplaats bij de Albert Heijn, parallel aan de Frans Halsstraat.
Wat is de juiste profieldiepte voor je banden?
Hoe controleer je de profieldiepte van de banden? Hoeveel mm profiel moet je band minimaal hebben? Verschilt de profieldiepte voor zomer- en winterbanden? We leggen het graag uit.
Profieldiepte banden zelf meten
- Gebruik een profielmeter: Dit is een eenvoudig instrument dat je kunt kopen bij een autowinkel. Het heeft een schaalverdeling waarmee je de diepte van het profiel kunt meten.
- Zoek de slijtindicator: Jouw banden hebben waarschijnlijk slijtindicatoren die je kunt vinden in het profiel van de band. Dit zijn kleine ribbels die over de breedte van de band lopen. Wanneer het profiel tot aan deze ribbels is afgesleten, is het tijd om de band te vervangen.
- Meet de diepte van het profiel: Plaats de profielmeter op de band en lees de diepte van het profiel af op de schaalverdeling. Herhaal deze stap op verschillende plekken op de band om er zeker van te zijn dat het profiel gelijkmatig versleten is.
- Controleer of het profiel nog voldoende is: De wettelijk verplichte minimale profieldiepte in Europa is 1,6 mm. Als het profiel van jouw banden deze diepte heeft bereikt, moeten de banden worden vervangen.
Twijfel je over de profieldiepte van je banden? Kom langs en wij kijken het voor je na!
BandenserviceMinimaal toegestane profieldiepte
Het is belangrijk om de profieldiepte van je banden regelmatig te controleren, want deze kan variëren afhankelijk van het land en de soort weg waarop je rijdt. In Europa is de wettelijke minimale profieldiepte voor personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen 1,6 mm over de gehele omtrek van de band en over ten minste 3/4 van de omtrek.
Hoewel dit het wettelijke minimum is, wordt het aanbevolen om je zomerbanden te vervangen wanneer het profiel tot 2 mm is afgesleten en je winterbanden te vervangen bij 4 mm. Wanneer de profieldiepte onder deze grenzen komt, kan de band minder grip hebben op de weg en kan de remweg worden verlengd, vooral bij natte of besneeuwde wegen.
Het is belangrijk om beschadigde en versleten banden op tijd te vervangen, zodat je veilig op de weg blijft en boetes en ongelukken voorkomt. Blijf dus alert op de staat van je banden en vervang ze op tijd.