Alles over Hyundai SmartSense 28 oktober 2021

Hyundai SmartSense is het geavanceerde veiligheids- en rijassistentiesysteem van Hyundai. Veiligheid staat voorop bij Hyundai, vandaar dat Hyundai SmartSense uitgebreide veiligheidsfuncties bevat om jou en de inzittenden zoveel mogelijk te beschermen.
Maar uit welke veiligheidsfuncties bestaat Hyundai SmartSense precies? En wat doet het eigenlijk? Wij vertellen u er alles over!

De ontwikkeling van rijhulp- en veiligheidssystemen gaat ontzettend snel. De Hyundai SmartSense systemen zijn ontwikkeld om ongelukken te kunnen voorkomen of de kans op letsel bij een botsing zoveel mogelijk te beperken. Deze zijn speciaal ontwikkeld om u optimale veiligheid en gemoedsrust te bieden. Sommige systemen verhogen ook het comfort, zoals Cruise Control.

Veiligheid voorop met Hyundai SmartSense


In de nieuwste Hyundai’s met Hyundai SmartSense vind u een multifunctionele camera aan de voorzijde en/of radars bij de achterbumper. Welke functies de Hyundai bezit ligt aan het model en de uitvoering. 

De nieuwste versie van Hyundai Smartsense bevat mogelijk de volgende functies:

 • Lane Departure Warning (LDW)
 • Lane Keeping Assist (LKA)
 • Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) met voetgangersdetectie
 • Blind Spot Collision-Avoidance Assist (BCA)
 • Rear Cross Trafic Alert (RCCA)
 • Driver Attention Warning (DAW)
 • High Beam Assist (HBA)
 • Intelligent Speed Limit Warning (ISLW)
 • Leading Vehicle Departure Alert (LVDA)
 • Rear Seat Alert (RSA)
 • Safe Exit Warning (SEW)

– Lane Departure Warning (LDW)

De Lane Departure Warning waarschuwt je met visuele en akoestische signalen als de auto onbedoeld de rijbaan dreigt te verlaten. Dit helpt een mogelijke aanrijding met een ander voertuig helpen voorkomen.

– Lane Keeping Assist (LKA)

De actieve rijbaanassistentie waarschuwt de bestuurder voor onveilige stuurmanoeuvres bij snelheden boven de 60 km/uur. Er klinkt een waarschuwingsgeluid als de auto over witte, grijze of blauwe lijnen rijdt. Als u niet reageert volgt een stuurcorrectie om de auto weer in veilige rijpositie te brengen. Zo wordt voorkomen dat u als bestuurder van de rijbaan afwijkt.

Om LKA te activeren drukt u op de knop in het knoppencluster links naast de stuurkolom. Sommige modellen hebben een actieve versie van het LKA waarbij het voertuig zichzelf corrigeert zodat u binnen de lijnen blijft.

– Forward Collission-Avoidance Assist met voetgangersdetectie (FCA)

De FCA wordt ook wel de Noodremassistent genoemd. Deze functie waarschuwt voor gevaarlijke situaties en remt zo nodig automatisch. Bijvoorbeeld wanneer een voetganger uit het niets wilt oversteken. FCA houdt via de multifunctionele camera aan de voorzijde de weg in de gaten. Het voertuig detecteert een obstakel, of in dit geval de voetganger, en het systeem waarschuwt je zowel visueel als met een geluidssignaal. De auto zal afhankelijk van de dreiging automatisch op volle kracht afremmen.

Op deze manier voorkomt het systeem een aanrijding of wordt de schade beperkt als een aanrijding niet te voorkomen is. Het systeem treedt in werking als een voertuig of obstakel vóór de auto is gedetecteerd en bij snelheden van 8 km/u of meer.

Forward Collission Assist

– Blind Spot Collision-Avoidance Assist (BCA)

Met behulp van twee radarsensoren in de onderste achterbumper van de Hyundai waarschuwt het SmartSense systeem u voor verkeer in de dode hoek. Zodra er een auto opduikt in de dode hoek, activeert het systeem een waarschuwingslampje in de binnenspiegel. Als u in een dergelijke situatie de richtingaanwijzer aanzet, klinkt er indien nodig een geluidswaarschuwing en wordt tegensturing ingezet.

Om BCA te activeren drukt u op de knop in het knoppencluster links naast de stuurkolom.

– Rear Cross Traffic Alert (RCCA)

De Kruisend Verkeer Assistent waarschuwt bij achteruitrijden voor kruisend verkeer achter de auto. De radar scant een gebied van 180 graden achter de auto. Als u achteruitrijdt met slecht zicht, waarschuwt het systeem niet alleen de bestuurder als voertuigen van opzij komen, maar remt het ook automatisch af.

– Driver Attention Warning (DAW)

De naam zegt het eigenlijk al; de Driver Attention Warning kijkt naar uw rijpatroon om tekenen van afleiding of vermoeidheid te herkennen. Wanneer het systeem teveel afwijkingen in uw stuurgedrag detecteert verschijnt een visuele en akoestische melding dat het tijd wordt voor een pauze. Wel zo veilig!

Driver Attention Warning

– High Beam Assist (HBA)

De Grootlichtassistent detecteert tegenliggers en voertuigen die vóór de Hyundai in dezelfde rijstrook rijden en past de verlichting daar automatisch op aan. Dat voorkomt verblinding van medeweggebruikers. High Beam Assist schakelt zo nodig over van grootlicht naar dimlicht.

– Intelligent Speed Limit Warning (ISLW)

Deze functie herkent snelheidsborden en geeft de snelheidslimiet in real-time weer in de display van het navigatiesysteem. Zo weet u altijd en overal hoe snel u ergens mag rijden.

– Leading Vehicle Departure Alert (LVDA)

Dit slimme systeem waarschuwt u als uw voorligger, bijvoorbeeld bij een verkeerslicht of in een file, weer in beweging komt. Dit is vooral een handige functie voor in het stadsverkeer.

– Rear Seat Alert (RSA)

Deze functie waarschuwt ervoor wanneer er nog een object (denk aan een tas of boodschappen) of persoon op de achterbank zit als de bestuurder de auto verlaat.

– Safe Exit Warning (SEW)

Dit slimme systeem moet voorkomen dat passagiers uitstappen als er bijvoorbeeld een auto aankomt.

Hyundai SmartSense in beeld

 

Cruise Control & Smart Cruise Control

Onder Hyundai SmartSense valt ook Cruise Control. Dit vergroot niet per se de veiligheid, maar wel het rijcomfort!

Cruise Control

Cruise Control is in te schakelen bij snelheden van meer dan 30 km/u. Het systeem is te activeren met een simpele druk op de knop. U bepaalt zelf de snelheid die u wilt rijden. U zet de snelheid vast door op de knop SET- te drukken. Met de schakelaar kunt u vervolgens nog de snelheid verhogen of verlagen.

Op sommige modellen van Hyundai wordt Cruise Control ook gecombineerd met een limietfunctie. Daarmee kunt u  de maximum snelheid instellen die je wilt rijden. Wanneer u bijvoorbeeld 50 km/u instelt, zult u die snelheid nooit overschrijden. Ook niet als u het gaspedaal dieper intrapt. Zo rijdt u nooit te snel!

Smart Cruise Control

Er bestaat een nog slimmere variant van Cruise Control; Smart Cruise Control.
Met behulp van frontradars houdt de Smart Cruise Control met Stop & Go een constante snelheid en veilige afstand tot de voorligger aan. Ook als deze snelheid vermindert.

Als het verkeer tot stilstand komt, remt het Stop & Go-systeem de auto automatisch af. Zodra het verkeer weer begint de rijden, voert het systeem het tempo op, indien mogelijk naar de ingestelde snelheid. Het systeem is actief van 0 tot 180 km/uur. Deze functie is ook uit te schakelen zodat de Smart Cruise Control een normale Cruise Control wordt.

 

Hulp nodig?

Heeft uw Hyundai Hyundai SmartSense en heeft u vragen over welke veiligheidssystemen uw Hyundai bevat?
Kom dan gerust langs bij onze showroom. Wij kijken graag voor u mee!

HomeNieuwsAlles over Hyundai SmartSense